Innovatief beheer van de Openbare ruimte in Zoeterwoude

Op donderdag 4 april hebben de wethouders Olthof en Van Beekhuizen van de gemeente de officiële aftrap gegeven van de vernieuwende pilot ‘Datagedreven werken met behulp van kunstmatige intelligentie voor het beheer van de openbare ruimte’. Beelden van onder andere de bermen, wegen en het groen van de gemeente Zoeterwoude zijn ingewonnen met een scanauto. Misschien heeft u de auto zien rijden?


Zoeterwoude is de eerste gemeente in Nederland die met zo’n pilot start. Stichting Digitaal Belang Samenleving ondersteunt de gemeente bij data gedreven werken in de openbare ruimte.


‘Als gemeente willen wij graag op een steeds veiligere, efficiëntere en duurzamere manier onze openbare ruimte gaan beheren’, geeft wethouder Angelique Beekhuizen aan. ‘De eerste stap is om onze buitenruimte op beeld vast te leggen met het gebruik van kunstmatige intelligentie’.

‘De beelden en de data achter de beelden gaan wij als eerste gebruiken voor het project mantelbuizen in het buitengebied’, vertelt wethouder Paul Olthof. ‘Voor garantie en onderhoud beschikken wij dan over objectieve informatie die helemaal actueel is’.

Eigenlijk onvoorstelbaar dat we vanachter een bureau de toestand van wegen en de noodzakelijke onderhoudsmaatregelen kunnen beoordelen!

Privacy


Natuurlijk is de privacy van inwoners volledig beschermd. Alle data worden opgeslagen en verwerkt binnen de regelgeving van de Europese Unie, om zo de veiligheid en privacy van mensen te maximaliseren.

Gemeente Zoeterwoude
Ondersteuning met de bepaling van de nieuwe ICT en de daarop volgende beschrijving van Pakket van Eisen, Inkoopdocumentatie en uiteindelijke transitie. 

Projectopzet en Projectleider en adviseur ICT Transitie (cloud: werkplek-omgeving, hardware (Pakket van Eisen laptops & mobiele telefoons), infrastructuur en (wifi-) netwerk, audiovisuele middelen, telefonie Microsoft 365 Teams (VNG standaarden). De activiteiten beslaan Advies, Aanbesteding en Projectleiding (Prince 2 methodiek) van alle domeinen. Business eisen matchen op IT randvoorwaarden en mogelijkheden in de markt.


Zeer tijd kritisch, BIO-compliance, complexe ontvlechting van huidige leverancier en veranderkundig qua Business en ICT beheer.

Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA)
Meest complexe adressen voorzien van Glasvezel
Maandag 27 mei heeft wethouder Anja Vijselaar een samenwerkingsovereenkomst ondertekent met Glaspoort en KPN. Digitaal Belang Samenleving (DBS) heeft de gemeente mogen begeleiden om deze stap naar een meer inclusieve samenleving te zetten. DBS heeft hierbij de strategie uitgestippeld dat eerst de meest complexe adressen worden voorzien van glasvezel.

Doel is namelijk om de gehele Gemeente De Ronde Venen, inclusief het buitengebied zo snel mogelijk aangesloten te krijgen op glasvezel waardoor een betere digitale inclusie een feit zal worden. Wethouder Vijselaar: ,,Het belang van snel internet neemt alleen maar toe. Dat geldt voor de zorg, onderwijs, de economie, maar ook voor het sociale leven. Met een snelle en stabiele internetverbinding kunnen inwoners die om wat voor reden dan ook aan huis zijn gebonden toch makkelijk hun sociale contacten onderhouden en eenzaamheid voorkomen.’’
Wat dit project extra interessant maakt, is dat een deel van de gemeente dichter bevolkt is waardoor er een aantal glasvezelnetwerken naast elkaar beschikbaar zal zijn. Anderzijds bestaat een fors deel van de gemeente uit buitengebied waar de aanleg van glasvezel veel minder eenvoudig is. Door de combinatie van beiden wel op te nemen in de samenwerkingsovereenkomst, komt een volledige dekking door glasvezel aanzienlijk dichterbij!
Gemeente Rondeveenen

Verglazing buitengebied

De Gemeente Vijfheerenlanden heeft samen met de adviseur van DBS een stap gezet om de gemeente en vooral ook het buitengebied verder te verglazen. Hierdoor zal de gemeente nog meer voorbereid op de toekomst zijn en zullen de bewoners en bedrijven de vruchten kunnen plukken van deze optimale digitale ontsluiting.
Gemeente Vijfheerenlanden

Onderzoek kwaliteit internet-voorziening en advies glasvezel

In 2017 starten wij bij één gemeente in de Bollenstreek met een onderzoek naar de kwaliteit van de internet-voorziening.  De afgelopen 6 jaar is er veel gebeurd met niet alleen de startgemeente Teylingen maar in de slipstream ook de overige gemeenten van de Bollenstreek. Dankzij een goede samenwerking tussen alle Bollenstreek-gemeenten zijn de 4000 aansluitingen in het buitengebied voorzien van een glasvezelnetwerk.

Leerpunten voor alle partijen die betrokken waren was vooral dat samenwerking leidt tot succes.


Resultaat is dat zo goed als 100% van Bollenstreek bewoners de beschikking hebben over een kwalitatief hoogstaande connectiviteit. Inclusie is in de Bollenstreek geen wens maar een digitale realiteit voor zo goed als alle inwoners.

Diverse gemeenten in de "Bollenstreek"

Aanbesteding coördinatie en inhoudelijke bepaling (opstellen Pakket van Eisen) van de inkoop van ca. 650 laptops, software, accessoires en randapparatuur als ook de support en servicedesk voor alle medewerkers en vrijwilligers. Benchmark van de mobiele telefonie en analyse huidig data verbruik voor een optimaal resultaat.

Natuurmonumenten
Als subject-matter expert / auditeur diverse onderdelen van de overheid van Abu-Dhabi en Dubai ge-audit ten behoeve van een terugkerend Abu-Dhabi en Dubai Government Excellence Program om samen met ca. 60 experts vanuit de hele wereld de Overheid te toetsen aan de Global Beste Practice.
Abu Dhabi en Dubai
𝗕𝘂𝗶𝘁𝗲𝗻𝗴𝗲𝗯𝗶𝗲𝗱 𝗭𝗼𝗲𝘁𝗲𝗿𝘄𝗼𝘂𝗱𝗲 𝗼𝗽 𝗴𝗹𝗮𝘀𝘃𝗲𝘇𝗲𝗹!
Dankzij een unieke samenwerking waarbij de gemeente het mantelbuizennetwerk aanlegt en een operator het glasvezel tot in de woningen brengt, wordt het buitengebied van Zoeterwoude aangesloten op glasvezel. 
In de komende maanden zullen alle adressen in het buitengebied van Zoeterwoude worden voorzien van de mogelijkheid op supersnel internet. Naar verwachting is begin 2025 iedereen aangesloten. 🚀
Gemeente Zoeterwoude